Vad är Äventyrsdagar?

Med äventyrsdagarna vill vi introducera barn och ungdomar till levande rollspel. I traditionellt levande rollspel försöker varje deltagare åskådliggöra en påhittad person, kallad rollperson i tal och uppförande.
Vi kommer att fokusera mer på interaktivt historieberättande och en hel del svärdsvingande.

Vi kommer att gestalta olika scenarion under dagen där deltagarna får en chans att påverka utgången av historien. Ett exempel på scenario är att erövra motståndarnas baner eller att försvara en viktig plats.

Alla strider utkämpas med säkra latexvapen tillverkade för just detta ändamål. För att styra spelet använder vi oss av ett regelsystem och domare. Domarnas huvudfunktion är att upprätthålla säkerheten och se till att regelsystemet följs.

När man spelar en karaktär en längre tid så utvecklas karaktären med ny kunskap och nya förmågor. Vissa karaktärer kanske lär sig förmågan att hantera magi medans andra lär sig att hantera en pilbåge. För att kunna följa upp detta har vi tagit fram ett system för just karaktärsutveckling.

En stor del av behållningen med levande rollspel är inte bara att skapa en karaktär i tanke utan även fysiskt. Att klä sig och utrusta sig som sin karaktär. Vi har inga direkta krav utan deltagarens egna fantasi sätter gränserna. Det finns färdig utrustning att köpa men man kan lika gärna sy och tillverka själv. Vi har även begränsad mängd lånekläder/utrustning som i första hand lånas till nya deltagare.

Inspirationen för äventyrsdagarna har vi hämtat från bland annat Danmark där hobbyn är väldigt stor och engagerar hundratusentals ungdomar. Liknande initiativ som Äventyrsdagarna har dessutom gjorts av skolor i Danmark med gott resultat.För den som undrar mer om hobbyn kan även gå in på SVTPlay och söka på Barda. Detta är en tvserie so
m visats under ett antal säsonger och som handlar om levande rollspel.

Länkar:

http://svtplay.se/t/102579/barda

http://www.sverok.se/lajv/

http://sv.wikipedia.org/wiki/Levande_rollspel

Kommentering avstängd

Comments are closed.